ΒΙΒΛΙΑ: ΙΔΑΝΙΚΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ!

Για τους «αλκοολικούς» των βιβλίων, το καλοκαίρι μάλλον είναι αφορμή για περισσότερο διάβασμα. Για τους λιγότερο «συστηματικούς» αναγνώστες είναι μια καλή αφορμή και ευκαιρία για να διαβάσουν βιβλία που δεν πρόλαβαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, ο –τρόπον τινά- κανόνας λέει ότι κάθε… αξιοπρεπές σακ βουαγιάζ έχει τουλάχιστον ένα βιβλίο..
Οι trois petites dames σας προτείνουν :

1. LOLITA-Vladimir Nabokov 
Το βιβλίο είναι διεθνώς γνωστό για την πρωτοποριακή αισθητική και διαβόητο για το αμφιλεγόμενο θέμα του: Πρωταγωνιστής και αναξιόπιστος αφηγητής, ο μεσήλικας Humbert Humbert, γίνεται εμμονικός και περιπλέκεται σεξουαλικά με ένα δωδεκάχρονο κορίτσι που ονομάζεται Dolores Haze -γνωστή κι ως Lolita-. Παντρεύεται τη χήρα μάνα της για να ναι κοντά στον έρωτά του! Το σκάνε μαζί κι ολοκληρώνουν την σχέση τους..Όμως η Lolita..τον εγκαταλείπει κ τελικά μένει έγκυος από κάποιον άλλον..
Το μυθιστόρημα έχει καταταχθεί στα 100 καλύτερα βιβλία όλων των εποχών! 

                                                                                                                                                                     
2.ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΝΑΞΙΑΣ- Gabriel Garcia Marquez

Ένα από τα διαχρονικά έργα του 20ού αιώνα, το Εκατό Χρόνια Μοναξιάς είναι ένα ευρέως αγαπημένο και το διάσημο μυθιστόρημα, γνωστό σε όλο τον κόσμο, και το απόλυτο επίτευγμα στην καριέρα του βραβευμένου με Νόμπελ, Marquez . 
Το μυθιστόρημα αφηγείται την ιστορία της ανόδου και της πτώσης της μυθικής πόλης της Macondo μέσα από την ιστορία της οικογένειας Buendía. Είναι ένα πλούσιο και λαμπρό χρονικό της ζωής και του θανάτου, και παράλληλα ιλαροτραγωδία της ανθρωπότητας. Στην ευγενή, γελοία, όμορφη, και ευτελή ιστορία της οικογένειας Buendía, βλέπει κανείς όλη την ανθρωπότητα, όπως ακριβώς και στην ιστορία, τους μύθους, την ανάπτυξη, και στην αποσύνθεση της Macondo, βλέπει κανείς όλη τη Λατινική Αμερική.  Η αγάπη και ο πόθος, ο πόλεμος και η επανάσταση, ο πλούτος και η φτώχεια, η νεολαία και τα γερατειά - η ​​ποικιλία της ζωής, η απεραντοσύνη του θανάτου, η αναζήτηση της ειρήνης και της αλήθειας - αυτά τα οικουμενικά θέματα κυριαρχούν το μυθιστόρημα. Είτε  περιγράφει την υπόθεση του πάθους είτε την αδηφαγία του καπιταλισμού είτε τη διαφθορά της κυβέρνησης, ο Gabriel García Márquez γράφει πάντα με  απλότητα, ευκολία, και καθαρότητα. Εναλλακτικά, με ευλάβεια και κωμικότητα, τα Εκατό Χρόνια Μοναξιάς υφαίνουν την πολιτική, την προσωπική και πνευματική για να φέρουν μια νέα συνείδηση ​​για την αφήγηση.
 Έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες,γιατί άλλωστε αυτό το εκπληκτικό έργο δεν είναι λιγότερο από μια αποτίμηση της ιστορίας του ανθρώπινου γένους. 


3. Ο ΗΛΙΟΣ ΑΝΑΤΕΛΛΕΙ ΞΑΝΑ - Ernest Hemingway

Ο Hemingway εκδίδει το "Ο ήλιος ανατέλλει ξανά» το 1926. Ήδη απότο 1921 βρίσκεται στο Παρίσι μαζί με την πρώτη του γυναίκα και εργάζεται ως ανταποκριτής της καναδέζικης εφημερίδας "Τορόντο Σταρ». Το βιβλίο αυτό καθιερώνει τον Hemingway ως αξιόλογο συγγραφέα και μας εισάγει στο κλασσικό, απέριττο ύφος του. Μέσα από τις σελίδες του ζωντανεύουν στιγμές από τη ζωή μιας παρέας "αυτοεξόριστων" στο Παρίσι, καθώς και προσωπικά βιώματα πάνω στα έργα και τις μέρες της γενιάς του, της "χαμένης γενιάς", όπως χαρακτηρίστηκε. Οι ήρωες του έργου, οι οποίοι έχουν βγει από το σφαγείο του Α Παγκοσμίου Πολέμου παραπαίουν ανάμεσα σε μνήμες, απωθημένα, διαψεύσεις ελπίδων, ζήλιες, αδιέξοδα. Μέσα σε ένα κλίμα φαινομενικής ανεμελιάς και ελευθερίας, ουσιαστικά ασφυκτιούν και αναζητούν διέξοδο στην κραιπάλη και στο ποτό ...
Επισημαίνονται ιδιαίτερα οι περιγραφές απ το ετήσιο San Fermin φεστιβάλ, τις ταυρομαχίες και το λεγόμενο Running of the Bulls.


Επιφυλάσσομαι για περισσότερες προτάσεις...
Καλή ανάγνωση dolls!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου