Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΜΑΣ ΒΙΒΛΙΟ-ΠΡΟΤΑΣΗ

'για πάντα στη θάλασσα'

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΙΒΑΝΟΥ


''Έτσι λοιπόν το 1932 ο Κιοπέογλου άνοιξε τη δική του δουλειά:
Μαστίχα Χίου''


Η  πρώτη συγγραφική απόπειρα της Αναστασίας Λιβανού από τις Εκδόσεις Κέδρος με τίτλο 'για πάντα στη θάλασσα' αποτελεί  η πρόταση μας για το φετινό καλοκαίρι. Το βιβλίο αναφέρεται στην οικογένεια Κιοπέογλου, μια από τις πιο πλούσιες οικογένειες της Σμύρνης, που αναγκάστηκε το 1922 να εγκαταλείψει τη Σμύρνη και να διαφύγει στη Χίο. Ο μεγαλέμπορας της Σμύρνης , Κιοπέογλου  (όλοι τον φώναζαν έτσι ακόμα και η γυναίκα του!) αναγκάστηκε να δουλέψει ως εργάτης στη Χίο για να θρέψει την πολυμελή οικογένειά του. Πέντε κόρες .... Πέντε κόρες που έπρεπε να παντρευτούν κάποιον πλούσιο, που να έχουν και εκείνες προίκα...Όλα γίνονταν κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της Ευτέρπης γιατί όπως έλεγε και εκείνη μπορεί ο Κιοπέογλου να ήταν ο άντρας του σπιτιού όμως πίσω από ένα σπουδαίο άντρα κρύβεται μια έξυπνη γυναίκα. Και η Ευτέρπη δε θα άφηνε τα κορίτσια της να παίρναν κανένα φτωχό άντρα..

Η Ίριδα όμως ήταν ίδια ο πατέρας της...Πεισματάρα και όταν έβαζε κάτι στο μυαλό της το κατάφερνε. Η πέμπτη κόρη και η μικρότερη που έζησε τις πιο έντονες στιγμές της εκεί που γεννήθηκε : στη θάλασσα.. Στη θάλασσα για πάντα.. Από τη αρχή μέχρι το τέλος η Ίριδα πέρασε τα ναυάγια της ζωής της μέσα στο αγαπημένο της υδάτινο στοιχείο...
 
Ένα βιβλίο που σου μαθαίνει για τη αγάπη στην πατρίδα σου και πως όπου και αν πας έρχεται η στιγμή που θα θες να γυρίσεις στον ήλιο και στη θάλασσα της Ελλάδας...Σε γεμίζει συναισθήματα άλλοτε χαράς και άλλοτε λύπης έτσι δηλαδή όπως είναι και η ζωή...γεμάτη συναισθήματα..
Μας πηγαίνει από τη Χίο στο Κάιρο και από τη Σμύρνη στο Παρίσι...
Από την Ελβετία στη Κρήτη...Και το ταξίδι της ζωής συνεχίζεται.. με συνοδοιπόρους τον έρωτα, τους φίλους και την οικογένεια..
 
 



Ο Κιοπέογλου συνήθιζε να πίνει το ουζάκι του
στο καφενείο του Καπετάν Αντρέα μαζί τους Χιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου